Loading color scheme

Szafran Izerski

Kontakt ul. Słoneczna 6
58-573 Piechowice
E-mail: szafranizerski@gmail.com
Telefon: +48 608 051 805

Lokalizacja

Polska
Piechowice, ul. Słoneczna 6

Opis

Szafran Izerski se věnuje pěstování a výrobě vysoce kvalitního šafránu (Crocus sativus). Prohlídky a nakupování lze po předchozím kontaktu dohodnout s Rafałem Kotylakem, vášnivým pěstitelem, který popisuje svůj příběh se šafránem:
„Můj příběh se šafránem začal v roce 2011, když jsem pracoval v Itálii. Během polních prací se mě jeden z pracovníků zeptal, jestli my Poláci používáme šafrán v kuchyni. Odpověděl jsem ano, i když jsem nevěděl přesně, co to je. Po několika dnech během volna můj kamarád zjišťoval, co je šafrán, a když jsem uslyšel latinský pojem Crocus sativus, spojil jsem si ho s rezervací šafránů ve vesničce Górzyniec.
Górzyniec je místní část Piechowic v Jizerských horách, ležící v nadmořské výšce 475 metrů. Lokalita je chráněna v rámci sítě Natura 2000 jako ptačí oblast. Jedná se o pozemek, který se dříve obhospodařoval (obiloviny, brambory) a používal se jako pastviny. Po 15 letech neobdělávání musela být půda uvedena do dobrého zemědělského stavu. Později se hledaly informace o šafránu. První šafránové cibulky přijely do Polska spolu se mnou.
Tři roky jsem nebyl schopen udržet cibulky v plném vegetativním cyklu. Dnes je to lepší, i když stále se učím a shromažďuji informace o zkvalitnění produkce. Šafrán zasadíme v polovině srpna a sklizeň je od poloviny října do 10. listopadu, i když se termín může měnit. Sucho v posledních letech způsobuje nedostatek květů. K získání kilogramu šafránu potřebujeme 200 tisíc květů. V roce 2017 jsme shromáždili 40 tisíc květů, což dalo 218 g hotového produktu.
Během této doby jsem se seznámil s italskými výrobci z regionů Umbrie a Marche. Z Umbrie to jsou města Casia, Citta del Pieve, z Marche pak Piceno. Z Picena přijely cibulky (15 tis. ks) a z Umbrie mám mnoho informací o produkci. Díky svým kolegům z Picena jsem dostal adresu laboratoře, která otestovala kvalitu šafránu, tj. ISO 3632, a výsledky vyšly velmi dobře. Šafrán je první kategorie.
V současné době je to nejdražší kulinářský doplněk s charakteristickou medovou a hořkou chutí. Stačí několik čnělek, aby se změnila chuť celého jídla. Dnes se mě lidé ptají, co je to šafrán. Začnou hledat informace sami, zajímají se o šafrán a zkoumají, jak ho používat v kuchyni. Musíme pamatovat na vhodnou přípravu šafránu před přidáním do jídla.
Umístěte šafránové čnělky do horké vody (můžete také použít mléko nebo vývar), zakryjte šálek a nechte ho 3 až 5 hodin, dokud se neobjeví teplá oranžová barva. Použijte 3 až 4 čnělky pro jemnou chuť a 6 až 7 čnělek na osobu pro silnou chuť. Příliš mnoho šafránu kazí chuť. Můžeme skladovat zásoby v lednici až 48 hodin. Šafrán používáme v rýži, polévkách (vývar), velmi dobře se hodí k rybám a mořským plodům, používá se při výrobě cukrovinek a sýrů.“